Czym różni się Kavaha w postaci Powder od tej w postaci Instant? Przyjrzyjmy się właściwościom każdej nich i odpowiedzmy na kilka podstawowych kwestii, m.in.: jak przygotowywane są postaci Powder i Instant, czy mają te same właściwości i działanie, komu są dedykowane, w jakich sytuacjach sprawdzają się lepiej oraz która skuteczniej pobudza zmysły?
Tradycyjne przygotowanie Kava Kava
Przez tysiące lat kultywowania Kavy na wyspach pacyficznych wykształciły się różne tradycje przygotowania i korzystania z korzeni Pieprzu metystynowego. By dokładnie zmielić wysuszone korzenie, w zależności od regionu wykorzystywano m.in. tłuczki i moździerze, wapienie lub żarna z bryły koralowca. Zmieloną Kavę poddawano długotrwałym i rozbudowanym ceremoniałom, w tym ręcznemu namaczaniu i wysączaniu wodnego ekstraktu. Z tej tradycji czerpie także Kavaha.
Jak dokładnie wygląda proces selekcji, przygotowania, suszenia i mielenia korzeni w Kavaha przeczytasz tutaj.
Kavaha w postaci Powder jest przeznaczona właśnie do samodzielnego wyciskania napoju z namoczonych, a wcześniej sproszkowanych korzeni. Dzięki temu możemy poczuć nie tylko unikalne właściwości Kavy, ale także jej ceremonialny charakter. Własnoręczne ugniatanie i bezpośredni kontakt z wodą to jednak nie tylko element tradycji. To także możliwość pełniejszej kontroli nad konkretną porcją. Każde wyciśnięcie woreczka z Kavą wpływa na poziom nasączenia wody jej składnikami aktywnymi – kavalaktonami. Poziom nasycenia intuicyjnie rozpoznajemy m.in. po kolorze ekstraktu. Szybko orientujemy się, czy nasycenie już nam odpowiada, czy wymaga jeszcze trochę pracy rąk. Przygotowanie każdej sesji Kavy jest więc kwestią bardzo indywidualną. Zwłaszcza, że użyty woreczek z porcją korzeni można wykorzystywać więcej niż raz.
Jak wygląda tradycyjna i szybka metoda przygotowania Kavaha w postaci Powder przeczytasz tutaj. Kavaha Bag, czyli woreczek z surowego płótna bawełnianego, znajdziesz tutaj.
Jak powstaje Kava Instant
Czym różni się produkcja Kavaha w postaci Instant od postaci Powder? W obu postaciach mamy do czynienia z tymi samymi korzeniami. Ich jakość i pochodzenie, plantacje, selekcja, badania i certyfikacja, procedury przygotowania (m.in. suszenie, mielenie) itd. – są dokładnie takie same. Dopiero na ostatnim etapie przygotowania Kava z danej partii poddawana jest ekstrakcji. Kavaha gwarantuje wyłącznie ekstrakcję wodną (nie alkoholową). Jak to działa?
W skrócie można powiedzieć, że Kavaha Instant to tradycyjnie przygotowana Kava do picia, z której po prostu została odparowana woda.Teraz wystarczy dodać ją do wody lub ulubionego napoju, dobrze zamieszać i cieszyć się jej odprężającym działaniem.
Właściwości Kavy Powder oraz Instant
Ekstrakcja wodna (neutralne odparowanie) nie wpływa na walory korzeni Kava Kava. W ramach całego procesu jej składniki aktywne nie tracą swoich unikalnych właściwości. Jedyny aspekt, o którym należy pamiętać, to temperatura napojów z jakimi mieszamy Kavę Instant. By kavalaktony oddziaływały na nasz organizm w 100%, temperatura płynu nie powinna przekraczać 40-50 stopni Celsjusza. Poziomu 40 stopni nie powinna także przekraczać temperatura wody w przypadku przygotowania Kavaha w postaci Powder.
Dla kogo Kavaha Powder, dla kogo Instant?
Te same korzenie, te same właściwości… Po co więc światu postać Instant? Wspomnieliśmy już o tym, że wystarczy ją zalać i wymieszać, ale wygoda to nie wszystko. Szybka formuła przygotowania Kavaha Instant umożliwia korzystanie z jej wyjątkowego działania w niemal każdej, codziennej sytuacji. Stresująca zdarzenie w pracy? Dzieci wyprowadzające z równowagi i jednocześnie wymagające bezustannej atencji? Niespodziewany ból miesiączkowy? Trudne warunki, jak np. wielogodzinna podróż pociągiem? Gdy nie mamy możliwości lub czasu, by poświęcić się w skupieniu cierpliwemu nasączaniu i wyciskaniu korzeni Kavy w postaci Powder, Kava Instant okazuje się czymś w rodzaju podręcznego wsparcia; instant-odprężenia, instant-odstresowania, instant-ukojenia. Daje swobodę i pewność, że gdziekolwiek jesteśmy, możemy liczyć na jej instant-działanie.
Kavaha Powder oraz Instant nie są dedykowane różnym odbiorcom. Jednego dnia możemy mieć ochotę na Kavę przygotowaną tradycyjnie, drugiego potrzebować Kavy przygotowanej szybko. Raz możemy zaprosić przyjaciół na ceremoniał wspólnego picia, innym razem zabrać Kavaha na imprezę czy piknik. Różne postaci Kavy nie są dopasowane do różnych grup, ale raczej do gustów i sytuacji. Pewnego rodzaju wyjątkiem jest jedynie kwestia smaku…
Instant i Powder a smak i zmysły
Nie jest tajemnicą, że specyficzny, gorzkawy smak korzeni Kavy dla niektórych jest barierą trudną do przekroczenia. Takim osobom szczególnie polecamy Kavaha Instant, która świetnie komponuje się z różnorodnymi smakami. Dodana do soku, koktajlu czy smoothie nie przebija się z własnym charakterem, pozwalając w pełni cieszyć się oryginalnym smakiem. Mieszana z wodą, otwiera pole dla improwizacji z dodatkami – owocami, syropami czy mleczkami. W tym sensie Kavaha Instant również może mieć swój rytuał. Tadycyjne przygotowanie Kavy – poprzez własnoręczne wyciskanie – opiera się bezpośrednio na dotyku i obserwowaniu nasączania się wody. Przygotowanie Instant może być z kolei przestrzenią dla smaków i zapachów (jak np. cynamonu), do czego serdecznie zachęcamy. W końcu prawdziwy relaks zaczyna się od zmysłów!
Kavaha Instant oraz Kavaha Powder możesz szybko i wygodnie zamówić w naszym sklepie online >
Udostępnij: