Kava Kava, Kava, ʻawa, ʻava, yaqona, sakau, pieprz metystynowy (Piper methysticum) to tylko kilka nazw pod którymi znana jest ta wyjątkowa roślina. Od ponad 3000 lat ludy wysp Oceanu Spokojnego wykorzystują jej właściwości w lecznictwie oraz podczas obrzędów i spotkań towarzyskich. Kultura picia Kavy opuściła już ojczyste wyspy: Vanuatu, Tonga, Mikronezji, Fidżi, Samoa, Polinezji Francuskiej, Hawajów i podbija cały świat.
Kava najlepszej jakości
Kava należy do rodziny pieprzowatych. Dorosła roślina jest krzewem osiągającym nawet 4,5 m wysokości, o wielkich, sercowatych liściach. Mimo, że wykształca kwiaty męskie i żeńskie, to bardzo rzadko dochodzi do zawiązania nasion. Kavę rozmnaża się najczęściej wegetatywnie, co oznacza, że organizmy potomne są genetycznie identyczne z organizmem macierzystym. Pozwala to naszym hodowcom na utrzymanie stałej jakości upraw, dzięki czemu marka Kavaha może szczycić się najwyższą jakością swoich produktów.
Sadzonkami nowych krzewów są 15-20 cm fragmenty niskich łodyg lub młodych łodyg oddzielonych od korzeni podczas zbioru. Po zasadzeniu hodowla prowadzona jest 3-5 lat, dopiero w tym czasie korzenie Kava uzyskują odpowiednie właściwości.
Krzewy Kava Kava rosną wyłącznie na dobrze przepuszczalnych, luźnych glebach, które zapewniają ciągły dostęp powietrza do korzeni. Dodatkowo rozwojowi sprzyja delikatne zacienienie, temperatura od 21 do 350C, wilgotność względna do 100% i opady roczne ponad 2000 mm.



W ojczyźnie Kavy jej plantacja jest sprawą honoru całej rodziny. Mali, niezależni rolnicy stanowią zdecydowaną większość hodowców. Pracochłonna, ręczna uprawa często w wysoko położonych miejscach stanowi podstawę ich bytu, jest też źródłem prestiżu wśród lokalnej społeczności.
Korzenie Kavy. Dlaczego warto do nich wracać
Dlaczego produkty marki Kavaha powstają wyłącznie z wyselekcjonowanych korzeni? Ponieważ to właśnie korzenie zawierają najwięcej substancji czynnych – kavalaktonów >. Kavalaktony charakteryzuje duża łatwość w przekraczaniu bariery krew – mózg. Po spożyciu napoju maksymalna koncentracja tych związków w mózgu pojawia się już po 45 minutach.
Za wyjątkowe działanie Kava Kava odpowiada właśnie synergia działania 6 występujących w niej kavalaktonów stanowiących ok. 96 % wszystkich obecnych w niej laktonów. Wśród nich znajdziemy demetoksyjangoninę, dihydrokavainę, jangoninę, kavainę, dihydrometystycynę i metystycynę.
Dodatkowo działanie wspiera 12 innych mniejszych laktonów, które stanowią 4% całkowitej masy kavalaktonów, a także małe ilości alkalonów oraz pochodne kavain zwane flawokavainami.
Marka Kavaha to najwyższej jakości produkty z korzenia Kava. Swoim działaniem poprawiają nastrój i pobudzają elokwencję, dodatkowo działają wyciszająco, wprowadzając w błogi nastrój, jednocześnie nie otępiając. Są doskonałym, naturalnym sprzymierzeńcem w łagodzeniu stanów lękowych i bezsenności.
Sklep z Kava Kava i wszystkimi produktami marki Kavaha znajdziesz tutaj!
Udostępnij: