Proces tworzenia naszych produktów spełnia najbardziej rygorystyczne wymogi już od etapu hodowli i selekcji korzeni. Współpracujący z nami rolnicy uzyskują wyższą cenę za korzenie Kava Kava niż wynosi średnia rynkowa. Dzięki temu wpieramy rozwój ich upraw i propagujemy kulturę sprawiedliwego handlu.
Wszystkie etapy produkcji Kavy Kavaha posiadają zarówno polską jak i australijską certyfikację wdrożenia systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point System). Jest to stosowane na całym świecie narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności i uniwersalna metoda systematycznej oceny możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określenia metod ich eliminacji podczas produkcji żywności. Nasze fabryki posiadają także certyfikat amerykańskiej Agencji Żywności i leków FDA. W Polsce, produkty marki Kavaha zgłaszane są w Głównym Inspektoracie Sanitarnym.
Jak powstaje Kava: jakość
W pierwszej kolejności korzenie są badane i klasyfikowane. Z każdej zaaprobowanej partii wybierane są losowo pojedyncze sztuki do wstępnej analizy sensorycznej i chemicznej. Do produkcji trafia surowiec jedynie najwyższej jakości. Każda partia jest umieszczana w osobnym worku i oznaczona miejscem pochodzenia.
Świeże korzenie są czyszczone z drobnych korzonków, a następnie ważone i namaczane ok. 10 min. Po procesie namaczania następuje etap mycia trwający ok. 30 min. Czyste korzenie Kavy są rozkładane na specjalnych stelażach i osuszane na wolnym powietrzu przez 4-6 godzin.
Jak powstaje Kava: prostota
Wstępnie osuszone korzenie są ponownie ważone i na około 24 godziny umieszczane w suszarkach z kontrolowaną temperaturą. Wysuszone korzenie są rozdrabniane, podczas tego procesu badana jest ich wilgotność, jeśli nadal przekracza ona dopuszczalny poziom rozdrobnione korzenie ponownie wracają do suszarki.
W pełni wysuszone korzenie trafiają do rozdrabniarki, gdzie poddane mieleniu przybierają formę proszku. Proces ten polega na zmniejszeniu objętości cząstek produktu, nie zmieniając jego właściwości. Dzięki niemu możemy maksymalnie uprościć przygotowywanie Kavy Kavaha w domu.
Jak powstaje Kava: testy i normy
Po etapie mielenia przygotowujemy Kavaha DAILY BREAK i Kavaha DEEP CALM oraz Kavaha PERFECT BALANCE. W tym momencie pobierane są po raz kolejny próbki do badań laboratoryjnych i sensorycznych. Badania laboratoryjne przeprowadzane są w amerykańskich laboratoriach Wonderland Labs. Oznaczana jest tam m.in. zawartość laktonów, bakterii i metali ciężkich. Próbki poddawane są testom smakowym w ciemno i porównawczym. Jeśli produkt spełnia wszystkie normy marki Kavaha, kierowany jest do pakowania i trafia do Waszych rąk.
Teraz nie pozostaje wiec nic innego, jak wybrać najlepszą dla siebie odmianę Kavaha i cieszyć się jej cudownym wpływem na organizm. Przejdź do sklepu >
Udostępnij: