Kava to przede wszystkim roślina, znana również jako pieprz metystynowy lub KavaKava. Pochodzi z wysp Południowego Pacyfiku, choć współcześnie znana jest praktycznie w całym regionie Oceanu Spokojnego. Ale Kava to także napój (konkretnie: ekstrakt) z korzeni tej wyjątkowej rośliny. Napój, którego ceremonialne przygotowanie ma równie bogatą, bo liczącą ponad trzy tysiące lat tradycję. Niegdyś ręcznie ugniatane, dziś starannie mielone i suszone korzenie Kavy tworzą ten sam, wyjątkowy i naturalny napój, dostępny dla wszystkich, którzy pragną wewnętrznej harmonii.
Kavaha to starannie wyselekcjonowane, suszone i pieczołowicie mielone korzenie Kavy. Gotowe do bezpośredniego użycia i samodzielnego przygotowania esencjonalnego, korzennego napoju – również nazywanego Kavą! Szlachetna selekcja, naturalne pochodzenie, gwarancja jakości (potwierdzona szeregiem certyfikatów), osobiste relacje z lokalnymi dostawcami, najwyższe standardy produkcji – tym wyróżnia się nasza marka.
Charakterystyka działania Kavy zależy ściśle od jej odmiany i typu, można jednak wymienić kilka jej uniwersalnych właściwości. Kava przede wszystkim odpręża ciało, redukuje stres i zapewnia głęboki relaks. Pomaga odnaleźć wewnętrzną równowagę. Jednocześnie nie otępia i nie zaburza funkcji poznawczych, a wręcz przeciwnie: stymuluje je! Nocą przynosi zdrowy, mocny i regenerujący sen. Według mieszkańców wysp Południowego Pacyfiku Kava wspomaga także odporność, chroni komórki nerwowe (może stanowić wsparcie w schorzeniach neurodegeneracyjnych) czy łagodzi objawy menopauzy. Na Fidżi tradycyjnie traktowana jest jako najlepszy środek przeciwbólowy.
Kavę – ze względu na ogólną charakterystykę działania – zwyczajowo dzieli się na trzy odmiany: Heavy, Heady oraz Balanced. Ten tradycyjny podział w wielu przypadkach bywa jednak niejasny i mylący, dlatego Kavaha stworzyła własną, czytelną i precyzyjną klasyfikację odmian Kavy. DAILY BREAK – Kava dla pełnego odprężenia i odstresowania, dla codziennej energii i pozytywnego nastawienia. Idealna do picia w ciągu dnia: oczyszcza umysł i poprawia koncentrację. DEEP CALM – Kava dla głębokiego relaksu po ciężkim dniu, dla wyciszenia, rozluźnienia mięśni i rozładowania napięć. Idealna do picia wieczorem: ułatwia zasypianie, dając zdrowy i regenerujący sen. PERFECT BALANCE – Kava dla wewnętrznej równowagi, dla oczyszczenia ciała i umysłu. Idealna zarówno dla osiągnięcia indywidualnego spokoju, jak i wspólnego picia z przyjaciółmi: skraca dystans i otwiera na rozmowę.
Kavaha dostępna jest w postaci POWDER oraz INSTANT. Choć różnią się one formą przygotowania, nie ma ona odczuwalnego wpływu na sposób działania korzeni Kavy. Postać POWDER nawiązuje bezpośrednio do tradycyjnej, ceremonialnej formuły preparowania napoju, czyli własnoręcznego wyciskania ekstraktu w specjalnie dostosowanym woreczku. Choć wymaga ona odrobiny osobistego zaangażowania, pozwala cieszyć się całym procesem przygotowania: od pierwszej do ostatniej kropli. Napój z Kavy w postaci Powder można też przygotować metodą szybką z pomocą blendera. Postać INSTANT to z kolei ukłon w stronę wygody i szybkości przyrządzenia – Kavaha w tej postaci jest gotowa do rozpuszczenia w dowolnie wybranym napoju. Wystarczy zamieszać!
1. Metoda szybka
Zmieszaj 2-3 łyżki stołowe Kavaha (około 15 g) z 250-350 ml ciepłej wody w standardowym blenderze. Blenduj na wysokich obrotach przez około 5 minut. Wyciśnij za pomocą woreczka. Kavaha pij schłodzoną lub z dodatkiem lodu i ciesz się jej działaniem!
2. Metoda tradycyjna
– Włóż swój woreczek do miski.
– Do woreczka wsyp 2-3 łyżki stołowe Kavaha (około 15 g) na jedną porcję.
– Dolej do woreczka 250-350 ml ciepłej wody.
– Pozostaw Kavaha w naczyniu przez 5-10 minut, aż korzenie zmiękną.
– Skręć górną część woreczka, następnie ugniataj i wyciskaj go przez 5-10 minut, mocząc jednocześnie w wodzie.
– Wyjmij woreczek z miski. Użytą porcję Kavaha możesz odłożyć do ponownego wykorzystania.
– Kavaha pij schłodzoną lub z dodatkiem lodu i ciesz się jej działaniem!
Zalecana temperatura wody: 30-40 stopni Celsjusza.
Dodaj 1-2 łyżki Kavaha (okolo 10 g) do swojego ulubionego napoju lub do wody. Wymieszaj. Schłodź Kavaha lub dodaj kostki lodu i delektuj się swoim napojem.
Noble to nie tylko szlachetne pochodzenie korzeni Kavy. Dla marki Kavaha to coś znacznie więcej. To kategoria obejmująca całość procesu przygotowania najlepszych korzeni: od starannej selekcji roślin, doboru plantacji, osobistych relacji z dostawcami, standardów suszenia i mielenia, aż po zachowanie najwyższych norm bezpieczeństwa, regularne badania i certyfikację. Tylko tak wybrana i przygotowana Kava daje gwarancję osiągnięcia pełni unikalnych efektów. Nie powoduje też efektów ubocznych, jakie może przynieść nieszlachetna Kava Tudei (np. nudności trwające nawet dwa dni – „tu dej”).
Każdy typ Kavy charakteryzuje się unikalnym zestawem składników aktywnych, czyli kavalaktonów. To za ich wpływem i dzięki ich specyficznemu współoddziaływaniu ekstrakty Kavy dostarczają tak wyjątkowych doznań. Kavalaktony wpływają m.in. na układ limbiczny w mózgu, odpowiedzialny za regulowanie całego zakresu zachowań i stanów emocjonalnych w naszym organizmie: wzmagają poczucie zadowolenia i przyjemności, redukują niepokój i napięcia, ograniczają agresję i reakcje obronne. W zależności od chemotypu, jaki tworzą kavalaktony, określa się charakterystykę danego typu Kavy. I tak na przykład Kava typu VULA KASA LEKA z Fidżi cechuje się przewagą kavainy i metystycyny, dzięki czemu ma idealnie pasuje do odmiany PERFECT BALANCE.
Tak, Kavaha to produkty w 100% naturalne. Kavaha dostarcza wyłącznie korzenie Kavy: bez żadnych wzbogacających dodatków, zawsze z najlepszej selekcji, starannie mielone i przygotowane. Kavaha to 100% pieprzu metystynowego.
Kava to przede wszystkim gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych, a jej łacińska nazwa to właśnie Piper methysticum. Jednocześnie Kava w niemal każdym regionie Pacyfiku, gdzie pierwotnie zdobywała popularność, zyskiwała też swoją osobną, regionalną nazwę. Na Hawajach funkcjonuje jako „awa”, na wyspach Samoa jako „ava”, gdzie indziej „grog”, „yaqona” czy „sakau”. Zawsze jednak znaczy to samo: drogę do wewnętrznej równowagi i harmonii z naturą!
Kavaha to tylko najlepsze typy Kavy, pochodzące m.in. z wysp Fidżi, Vanuatu, Tonga czy Samoa i zawierające (w odmianach PERFECT BALANCE i DEEP CALM) od 12% do 14% kavalaktonów.
Oddziaływanie Kavy w czasie jest kolejnym czynnikiem, który odróżnia ją od środków nasennych czy alkoholu. Nie tylko nie otępia zmysłów, ale pozwala organizmowi samemu dostroić się do pozytywnego działania zawartych w niej kavalaktonów. Ten fenomen nazywamy odwrotną tolerancją. W skrócie polega on na tym, że organizm, by właściwie zareagować, nie będzie potrzebował coraz większych dawek substancji. Zadziała odwrotnie: będzie coraz skuteczniej reagował na coraz mniejsze ilości Kavy. Z czasem, by na przykład lepiej spać, coraz rzadziej będziemy sięgać po korzenny napój. Dzięki temu nie uzależnimy się od niego.
Kava nie jest wskazana w przypadku: kobiet w ciąży i karmiących piersią; chorób wątroby lub przyjmowania leków na wątrobę; planowanych zabiegów chirurgicznych – Kava może niebezpiecznie nasilać działanie znieczulenia; przyjmowania leków uspokajających oraz nasennych, szczególnie z grupy benzodiazepin (np. alprazolam, diazepam, klonazepam i inne) – Kava może niebezpiecznie nasilić ich działanie; przyjmowania leków metabolizowanych przez wątrobę – Kava może zmieniać tempo metabolizmu wątroby i wpływać na stężenie tych leków. Przekroczenie zalecanej do spożycia dziennej dawki może mieć wpływ na zdolność do prowadzenia pojazdów i obsługę maszyn.
Kava najlepiej działa na pusty żołądek. Najlepiej spożywać ją od 3 do 4 godzin po posiłku.
Przy nadmiernym spożyciu pieprzu metystynowego (dawka większa niż zalecana) mogą wystąpić zawroty głowy lub nudności. Długotrwałe stosowanie Kavy może powodować wysychanie skóry.