By odnaleźć harmonię z naturą, nie trzeba dalekich podróży. Ale konieczny jest pierwszy krok. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z Kavaha, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka praktycznych wskazówek.
Pierwszy raz z Kava Kava
Na początek zróbmy coś na odwrót. Zaleca się, by przy pierwszym kontakcie z Kavą wypić od razu dwie porcje ekstraktu. Pierwsza porcja rzadko pozwala w pełni cieszyć się jego unikalnym działaniem. Druga powinna wprowadzić nas już w stan głębokiego relaksu i odprężenia. To cecha charakterystyczna Kavy. Gdy nasz organizm dostroi się już do działania zawartych w niej kavalaktonów, coraz skuteczniej i szybciej będzie reagował na coraz mniejsze porcje.
Jakość wyczujesz od razu. Przy pierwszych łykach Kavaha przygotuj się na krótkotrwałe, delikatne drętwienie języka lub ust. To znak, że pijesz Kavę najwyższej jakości, z w pełni dojrzałych i należycie przygotowanych korzeni. W ten sposób organizm reaguje na pierwszy kontakt z kavalaktonami, których odprężające działanie już wkrótce opanuje całe ciało. Drętwienie minie po kilku minutach i może, choć nie musi, pojawiać się przy kolejnych porcjach. Na pierwszą falę rozluźnienia i wypełniającego nas spokoju należy poczekać około 15-20 minut.
Pora na harmonię. By najpełniej poczuć unikalne właściwości Kavaha, ekstrakt należy pić na pusty żołądek, czyli ok 3-4 godziny po ostatnim posiłku. Odprężające działanie – w zależności od organizmu – utrzymuje się około 1,5 godziny, choć pozytywne efekty możemy odczuwać znacznie dłużej. Jeśli pijemy Kavaha z myślą o spokojnym i regenerującym śnie, najlepiej wybrać odmianę DEEP CALM i raczyć nią na 2-3 godziny przed planowanym zaśnięciem. Kavę DEEP CALM kupisz online tutaj!
Przygotowanie Kava Kava
Przygotuj się na najlepsze. Tradycyjne przygotowanie Kavy to osobny rytuał. Warto poświęcić mu chwilę skupienia i przekonać się, że już samo uzyskiwanie ekstraktu może być odprężającym preludium do harmonijnego działania Kavaha. Jeśli wolisz wybrać szybszą metodę, Twój napój nie straci na właściwościach. Poznaj oba sposoby!
Metoda tradycyjna przygotowania Kavaha
1. Włóż woreczek do miski.
2. Do woreczka wsyp 2-3 łyżki Kavaha (około 15 g) na jedną porcję.
3. Dolej do woreczka 250-350 ml ciepłej wody.
4. Pozostaw Kavaha w naczyniu przez 5-10 minut, aż korzenie zmiękną.
5. Skręć górną część woreczka, następnie ugniataj i wyciskaj go przez 5-10 minut, mocząc jednocześnie w wodzie.
6. Wyjmij woreczek z miski. Użytą porcję Kavaha możesz odłożyć do ponownego wykorzystania.
7. Pij schłodzoną lub z dodatkiem lodu.
Zalecana temperatura wody to 30°-40°C.

Szybka metoda przygotowania Kavaha
Zmieszaj 2-3 łyżki Kavaha (około 15 g) z 250-350 ml ciepłej wody w standardowym blenderze. Blenduj na wysokich obrotach przez około 5 minut. Następnie wyciśnij za pomocą woreczka. W przypadku Kavaha w postaci Instant wystarczy do swojego ulubionego napoju lub wody dodać 1-2 łyżki Kavy. Całość dobrze wymieszać i schłodzić wedle uznania.
Nie wstrząśnięte, ale zmieszane. Gdy już przygotujemy swój napój, warto pamiętać o regularnym mieszaniu. Tak, by korzenny ekstrakt nie opadał na dno naczynia.
Gorzko, gorzko! Nazwa rośliny Kava Kava wywodzi się ponoć z określenia jej gorzkawego smaku. Nie da się ukryć: smak Kavy nie wszystkim i nie od razu przypada do gustu. Dlatego osobom, dla których walory smakowe napoju są równie ważne co jego relaksacyjne działanie, polecamy eksperymenty z dodatkami. Gorzkawy smak można przełamać na przykład dodaniem słodkich owoców (jak ananas, mango czy arbuz), cytrusów (zwłaszcza cytryny i limonki), miodu lub mleczka kokosowego bądź migdałowego.



W Internecie możecie znaleźć szereg przepisów na Kavowe Smoothie czy koktajle bezalkoholowe, a nawet desery (najprostszy z nich to połączenie Kavaha Instant z jogurtem i ulubionymi, słodkimi dodatkami).
Przepis na pyszną Kava Kava
Uniwersalny przepis na Smoothie z Kavaha Powder wygląda zaś następująco: do blendera dodaj 2-3 łyżki stołowe Kavaha, około 50 ml mleka i około 250-350 ml słodkiego soku (np. pomarańczowego lub ananasowego); blenduj na wysokich obrotach przez około 5 minut, wyciśnij za pomocą woreczka, ekstrakt wlej z powrotem do blendera, dodaj lód oraz ulubione owoce (np. banany czy mango) i ponownie blenduj, aż otrzymasz właściwą konsystencję. Smacznego!
Udostępnij:
Dobry artykuł dla początkujących! Czekam na zamówienie i będę próbował Kavy po raz pierwszy. Fajnie, że jest wariant 30g, wcześniej wstrzymywała mnie wysoka kwota na start 🙂
Dokładnie tak. Opakowania 30 g przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach, które chciałyby spróbować naszego produktu po raz pierwszy lub dopiero zaczynają przygodę z Kavą :). Mamy nadzieję, że Kavaha spełni Twoje oczekiwania :). Bardzo dziękujemy za zakupy w naszym sklepie i zapraszamy ponownie!
Jeszcze mam pytanie: czy dwie porcje ekstraktu na start zrobić z 30g, czy z 15g dwa razy wyciskanych? W artykule jest napisane, że można odłożyć na potem, ale zastanawiam się o ile drugie wyciskanie będzie słabsze.
Każdą porcję Kavaha w postaci Powder można użyć dwa razy dodając do drugiego wyciśnięcia odrobinę mniej wody. Tak, by w konsekwencji uzyskać klarowną konsystencję. Dodanie mniejszej ilości wody przy ponownym wykorzystaniu wcześniej użytej porcji Kavy spowoduje, że jej działanie będzie na porównywalnym poziomie jak w przypadku pierwszego użycia. Z jednego opakowania 30 g można zrobić jeden mocniejszy lub dwa słabsze ekstrakty. Sugerujemy też już raz wykorzystaną porcję przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Bula! 🙂
Kava już przyszła 🙂 Mam jeszcze jedno pytanie, bo trochę się zamieszałem i nie wiem czy dobrze zrozumiałem wcześniejszy komentarz. Skoro z jednej porcji można przygotować 2 ekstrakty, to z jednego opakowania chyba powinny być 2 mocniejsze ekstrakty (wyciskam raz 30g i drugi raz te samo 30g) lub 4 słabsze (paczkę dzielę na pół i obie porcje wyciskam po 2 razy). Więc teraz nie wiem czy na pierwszy raz zrobić sobie 2 porcje z 30g (tak by wynikało z poprzedniego komentarza), czy 2 porcje z 15g. Przyznam, że interesuje mnie mocny efekt, ale nie chcę przesadzić :).
Jeśli zależy Ci na mocniejszym działaniu, to tak jak napisaliśmy wcześniej, możesz wycisnąć całe 30 g, a wykorzystane korzenie użyć do kolejnego przygotowania ekstraktu z mniejszą ilością wody. To samo możesz zrobić z porcjami 15 g. Jeśli to pierwsze podejście do Kavy, to może najlepszym wyjściem będzie trzymać się instrukcji i przygotować sobie 2 ekstrakty z 15 g. Zobaczysz jak reagujesz. Zawsze możesz wypić dwa napoje przygotowane z 15 g, jeden po drugim, jeśli pierwszy nie przyniesie pożądanego efektu. Tak jak opisane jest w artykule powyżej.
Bula!
Zespół Kavaha