Kava Kava stanowi osobny, niezwykle bogaty świat. To fascynująca tradycja, unikalne adaptogenne właściwości, różnorodne odmiany, formy czy metody przygotowania. Dla wszystkich, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym pacyficznym napojem stworzyliśmy miniprzewodnik – wprowadzenie do świata Kava Kava. Zapraszamy!
Kava to pacyficzny napój bezalkoholowy. Znany głównie ze swojego głęboko relaksującego działania – redukuje napięcie zarówno na poziomie układu nerwowego, jak i ciała (działanie rozkurczowe).
Kava jest ekstraktem z korzeni rośliny o tej samej nazwie: Kava Kava (pieprz metystynowy, Piper methysticum), uprawianej wyłącznie na wyspach Pacyfiku takich jak Fidżi, Vanuatu czy Hawaje. Ten tradycyjny napój możesz dziś przygotować samodzielnie w domu – dzięki drobno mielonym korzeniom Kava Kava!
Kava słynie ze swojego odprężającego działania, jako naturalne remedium na stres. Ale jej adaptogenne właściwości są dużo szersze.
Badania nad unikalnymi właściwościami Kava Kava wciąż trwają – analizuje się np. wsparcie Kava w walce z uzależnieniami czy nowotworami – PRZYKŁAD
Kavalaktony to unikalne składniki aktywne. Każda odmiana Kavy ma inną kompozycję kavalaktonów, a każdy z nich ma nieco odmienne działanie. Stąd charakterystyka działania danej Kavy opiera się na proporcjach kavalaktonów (indywidualny chemotyp) oraz ich natężeniu – skali. W Kavaha oferujemy wyłącznie odmiany o wysokiej skali kavalaktonów!
Opierając się na kompozycji składników aktywnych można wyróżnić 3 profile działania Kavy:
heady – stymulujące dobrą energię, idealne do picia w ciągu dnia
heavy – głęboko odprężające i wyciszające, idealne wieczorami
balanced – o zbalansowanym profilu
Więcej o fenomenie działania kavalaktonów przeczytasz TUTAJ
Jak wybrać odmianę Kavy, która najlepiej odpowiada naszym potrzebom? Z Kavaha to proste! Na każdym produkcie znajdziesz informację o tym, kiedy dana odmiana sprawdza się najlepiej. W ciągu dnia, po południu czy wieczorem/przed snem?
Jeśli dopadł Cię nagły stres i nie masz warunków do tradycyjnego przygotowania Kavy – sięgnij po Kavaha INSTANT.
Tradycja picia Kavy sięga 3 tysięcy lat! W zależności od regionu, a nawet pojedynczych wysp, Kava ma różne ceremoniały picia, a także własne mity i legendy o pochodzeniu. Do dziś wspólne spożywanie Kavy ma ważne funkcje społeczne, ceremonialne i kulturotwórcze. Na przykład na Fidżi Kava jest napojem narodowym. Więcej o tradycji i kulturze Kava Kava przeczytasz TUTAJ.
Tradycyjna Kava ma postać POWDER. To suszone i drobno zmielone korzenie Kavy, z których wyciskany jest ekstrakt.
Kavaha INSTANT to tradycyjna, przygotowana wcześniej Kava, z której po prostu odparowano wodę. Aby przygotować Kavę INSTANT wystarczy ponownie dodać wodę lub ulubiony napój i w mgnieniu oka będzie gotowa do picia.
Więcej o różnicy pomiędzy POWDER a INSTANT Kava przeczytasz TUTAJ .
Do tradycyjnego przygotowania Kavy w postaci POWDER potrzebujesz:
1. Woreczek włóż do miski.
2. Do woreczka wsyp 2-3 łyżki Kavaha (około 15 g) na jedną porcję.
3. Do woreczka wlej 250-350 ml ciepłej wody.
4. Pozostaw Kavaha w naczyniu przez 5-10 minut, aż korzenie nasiąkną i właściwie zmiękną.
5. Skręć górną część woreczka, by nic nie wydostało się górą. Następnie ugniataj i wyciskaj go przez 5-10 minut, mocząc jednocześnie w wodzie.
6. Wyjmij woreczek z miski. Użytą porcję Kavaha możesz odłożyć do ponownego wykorzystania.
Szczegółowy opis przygotowania znajdziesz TUTAJ.
Tradycja nakazuje wypić porcję Kavy na raz.
Jeśli pijesz powoli – nie zdziw się, że Kava może się wytrącić z wody w postaci osadu (Kava nie rozpuszcza się w wodzie). W takim przypadku wystarczy zamieszać i Kava znów jest gotowa do picia.
Kavę najlepiej pić na pusty żołądek.
Delikatne mrowienie na ustach lub języku jest naturalne. Za chwilkę przejdzie!
Woda nie powinna przekraczać 40 stopni – by składniki aktywne Kavy nie zaczęły tracić swoich właściwości.
Na Fidżi tradycja zaleca przed przyjęciem porcji Kavy i bezpośrednio po jej wypiciu klasnąć głucho 2-3 razy dłońmi i pozdrowić zebranych słowem BULA!
Pierwsza porcja Kavy powinna być przeznaczona dla głównego gościa lub najbardziej szanowanej osoby w grupie. Kolejność picia Kavy tradycyjnie odpowiada hierarchii w grupie.
Kava w tradycyjnej postaci POWDER
Rekomendowana porcja: 15 g
Czyli około 2-3 łyżki stołowe
na 250-350 ml wody
Kava w postaci INSTANT
Rekomendowana porcja: 10 g
Czyli około 1-2 łyżki stołowe
na 250-350 ml wody
Bez względu na to, gdzie kupujesz swoją Kavę, pamiętaj: upewnij się, że korzystasz z Kavy jakości Noble od dostawców gwarantujących jakość i bezpieczeństwo na każdym etapie produkcji. Jeśli trafisz na dziko rosnącą Kavę – tzw. TUDEI – możesz spodziewać się np. nudności. Trwających nawet dwa dni (tu dei). W ofercie Kavaha znajdziesz wyłącznie Kava Kava jakości Noble.
Czy Kava jest bezpieczna? To pytanie pojawia się czasem w kontekście oddziaływania na wątrobę. Oto jak na to pytanie odpowiada zespół World Health Organization:
Niedawna ocena ryzyka produktów z kava przeprowadzona przez WHO wykazała, że “Kava ma co najmniej 1500-letnią historię stosunkowo bezpiecznego stosowania, a skutki uboczne dla wątroby nigdy nie pojawiły się w danych etnofarmakologicznych” i stwierdza, że “badania kliniczne Kava nie wykazały hepatotoksyczności jako problemu”. Zostało to potwierdzone przez dalsze badania oceniające toksykologię napoju kava. Na podstawie dostępnych informacji naukowych można wywnioskować, że Kava jako tradycyjny napój jest bezpieczny do spożycia przez ludzi.
Codex Alimentarius Commission, United Nations Food and Agriculture Organization and World Health Organization. 1 October 2010.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
4 Comments
Cześć,
mam od was kava instant, ale trochę brakuje mi propozycji przepisów na te koktajle. I czy w przypadku kava instant też najlepiej blendować i w ciepłej wodzie? Czy można od razu do zimnej wody?
Hej! Kavę Instant można wymieszać od razu z zimną wodą. Cieplejsza woda w przypadku Kavy w postaci Powder pomaga lepiej nasączyć korzenie i ułatwia wysączanie ekstraktu. Kavaha w postaci Instant to natomiast wcześniej przygotowany ekstrakt, który został poddany ekstrakcji wodnej (woda została odparowana), więc temperatura dodawanej przez Ciebie wody nie ma już takiego znaczenia jak w przypadku Powder. Poza tym, że nie powinna być zbyt wysoka (powyżej 40-50 stopni Celsjusza kavalaktony mogą zacząć tracić swoje unikalne właściwości). Co do przepisów – dzięki za uwagę! Staramy się ten deficyt nadrobić! Bula!
Witam ponownie!
Coś poszło nie tak :D. Wymieszałem dwie łyżki kava instant z 150ml mleka kokosowego. Niestety albo za dużo sypnąłem, albo może trzeba było zblendować a nie mieszać łyżką, bo w nocy pobolewał mnie brzuch.
Kavy próbuje drugi raz w życiu, pierwszy raz raczyłem się na las camp i nie miałem nieprzyjemności.
Hej Roman! Na początek wybacz zwłokę z odpowiedzią – w ostatnim czasie obsługa strony była niestety mocno ograniczona. Co do Twojego pytania: tak, proporcja była zachwiana. W przypadku Instanta zalecamy 1-2 łyżki (około 10 g) zmieszać z 250-350 ml wody/napoju, więc trochę za mało płynu. Co do metody mieszania – mieszanie łyżeczką powinno absolutnie wystarczyć, żeby Instant się całkowicie rozpuścił. W trakcie picia – jeśli odłożysz Kavę na dłużej – może się osadzić na dnie (jak np. sok owocowy) i wtedy ostatni łyk będzie już “esencją z esencji”. Na koniec pozdrowienia festiwalowe! W tym roku nas nie będzie, ale może uda się spotkać w kolejnym!